Publicerad 2019-12-03
Sedan årsskiftet har den danska noteringen för slaktgrisar stigit med 4,80 DKK/kg, motsvarande en uppgång på 60 procent. Det innebär att man är på väg mot rekordnivån från 2001 på 13 DKK/kg.Grafik: Malin Strandli


Högsta grispriset i Danmark på 18 år

Danish Crown har fortsatt höja sin grisnotering under hösten och närmar sig nu rekordnivåer. Noteringen har nu stigit med 60 procent sedan årsskiftet och har inte varit högre på 18 år.

Med en höjning av grispriset med 20 danska öre (29 svenska öre) når Danish Crowns notering för slaktgrisar 12,80 DKK/kg (18,40 SEK/kg). Det innebär att den danska grisnoteringen har stigit med 60 procent sedan årsskiftet då noteringen låg på 8,00 DKK/kg (10,90 SEK/kg ).

Sett i svenska kronor så är alltså uppgången för den danska grisnoteringen 69 procent, på grund av försvagningen av den svenska kronan sedan årsskiftet.

Två veckor under de senaste tjugo åren har de danska lantbrukarna haft en grisnoteringen som är högre än dagens 12,80 DKK/kg, konstaterar Landbrugsavisen.

Asien drar prisuppgången

– Det är fortfarande en utmaning att lyfta priserna i Europa, men det går framåt i små steg, säger Lars Albertsen, global försäljningschef för Danish Crown Pork. Vi kommer långsamt närmare nivåerna vi ser på världsmarknaden.

Han beskriver efterfrågan på griskött utanför Europa som mycket god. Tidigare var det nästan enbart exporten till Kina som drev priserna uppåt, men nu är det hela den asiatiska marknaden som drar priserna.

Danish Crown uppger att det är god efterfrågan på alla styckdetaljer, men det är framförallt framdelskött som drar priserna. Ovanligt för hösten är att det är god efterfrågan på karré, som framförallt går på export till Asien.

För att dra nytta av efterfrågan på olika styckdetaljer från olika marknader har Danish Crown stort fokus på att frysa in de styckdetaljer för export där prisskillnaden mellan Asien och Europa är störst.

Smågrispriset hänger med

Även det danska smågrispriset skjuter i höjden. Med den senaste höjningen om 9 DKK/gris når smågrispriset på basic-nivå 512 DKK/30 kg smågris (737 SEK/gris).  Sedan årsskiftet har därmed smågrispriset stigit med 224 DKK/gris (323 SEK/gris), en prisuppgång på 78 procent.

Erik Brink
Grisföretagaren