Publicerad 2019-11-29
Östtimor blev land nummer elva i Asien att drabbas av ASF. Även Ryssland, Kina, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam, Kambodja, Laos, Myanmar, Sydkorea och Filippinerna är drabbade sedan tidigare. Foto: Mostphotos/Grafik: Malin Strandli

ASF i elva asiatiska länder

Östtimor blev det elfte landet att drabbas av afrikansk svinpest (ASF) i Asien. Samtidigt fortsätter spridningen i flera av de andra drabbade asiatiska länderna.

Fallen av ASF i Östtimor handlar om bakgårdsgrisar runt huvudstaden Dili. Initialt ska 405 grisar ha avlivats eller dött.
Att Östtimor var det land som stod näst på tur att drabbas av ASF i Asien beskrivs i flera medier som en överraskning. Dili ligger fågelvägen räknat 3 000 kilometer från Vietnam och 2 500 kilometer från Manilla i Filippinerna, där ASF tidigare påvisats. De som trodde att hav skulle utgöra en barriär för ASF, har därmed misstagit sig ytterligare en gång, skriver Pig Progress.

Närmre Australien

Fallen av ASF i Östtimor har fått de australiensiska myndigheterna att intensifiera sitt förebyggande arbete, och experter benämner situationen som alarmerande. Den ökade övervakningen sker bland annat med hjälp av ett större antal hundar som kan lukta sig till köttprodukter i bagage på landets flygplatser. På flygplatsen i Darwin, där plan från Dili landar, jobbar man dock inte med hundar, det rapporterar Porkbusiness.

Oklara siffror från Kina

Samtidigt rapporterar flera andra länder, däribland Syd­korea, Filippinerna, Laos och Vietnam om ytterligare fall av ASF. Ryktena gör även gällande att Thailand har ASF, men det är än så länge inget som är bekräftat.

Kinas anmälda siffra till OIE, världshälsoorganisationen för djurhälsa, över förlorade grisar till följd av ASF, har dock stått stilla på 1,1 miljoner ett bra tag. Situationen rimmar illa med uttalande från affärsmän vid husdjursmässan VIV Quingdao, om att uppskattningsvis 60 procent av Kinas grisar gått förlorade, skriver Pig Progress.

Emma Sonesson
Grisföretagaren