Publicerad 2019-10-26
– Vi har mätt svenska folkets förtroende och preferens för svenskt kött varje år sedan 2010 och det är glädjande att vi fortsatt ser att det är det svenska köttet som med all rätt förknippas med hållbarhet, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.Foto: Mostphotos


Svenskt kött förknippas med hållbarhet

28 procent av svenska folket rankar ”att minska köttkonsumtionen” som viktigaste åtgärd för klimatet, det visar en undersökning gjord på uppdrag av LRF och Svenskt Kött.

Det är Novus som via webben tillfrågat 1 086 svenskar mellan 18 och 79 år vilka åtgärder som är viktigast när det kommer till att minska klimatpåverkan.

Åtta av tio tillfrågade anger att de kan tänka sig att minska sin konsumtion av importerat kött med tanke på att svenskt kött har lägre klimatpåverkan. 74 procent anser ”att äta närproducerat” är viktigast när det gäller hållbar matkonsumtion. 67 procent svarar ”att äta svensk mat” på samma fråga. 17 procent menar i sin tur ”att äta vegetariskt” är viktigast, medan åtta procent svarar ”att äta veganskt”.

– Det är intressant att svenska konsumenter, när de själva får svara, har djupare funderingar kring viktiga klimatåtgärder än de enkla lösningar som ofta figurerar i medier och olika sociala debattforum. Det känns väldigt bra att allmänheten även ser skillnaden mellan svensk livsmedelproduktion och resultaten i olika globala undersökningar, säger Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF, i ett pressmeddelande.

Topp fem på svenska folkets lösningar på klimatfrågan

1. Minska matsvinnet (56 procent)
2. Ersätta fossil energi och bränslen (55 procent)
3. Minska konsumtionen av importerad mat (52 procent)
4. Minska flygandet (40 procent)
5. Minska konsumtionen av kött (28 procent)

Källa: Webbundersökning med 1 086 respondenter mellan 18 och 79 år, gjord av Novus på uppdrag av Svenskt Kött och LRF, september 2019

Emma Sonesson
Grisföretagaren