Publicerad 2019-05-22
Det råder olika uppfattningar kring huruvida ASF-situationen i Kina är under kontroll eller inte. Foto: Mostphotos


Kina underrapporterar, menar amerikanska experter

Kinesiska myndigheter hävdar att de har den afrikanska svinpesten (ASF) under kontroll i landet, men amerikanska experter är skeptiska till påståendet.

Just före påsk gjorde Kinas jordbruksminister Han Chang­fu ett uttalande, där han förklarade att även om det kontinuerligt bekräftas nya utbrott av ASF i landet, så har myndigheterna situationen under kontroll. Uttalandet stämmer dock dåligt överens med hur stora delar av resten av världen ser på saken. Paul Sundberg är vd för Swine Health Information Center i USA.

– Jag menar att det är allmänt känt att Kina underrapporterar, både antalet utbrott och omfattningen av utbrotten de haft i landet, och det fortsätter, säger han i en kommentar till WATTAgNet.

Även Jim Monroe, kommunikationsdirektör på National Pork Producers Council (NPPC), är skeptisk till Kinas påståenden om situationen:

– De har att göra med en sjukdom som praktiskt taget är endemisk, i världens största grispopulation, och kämpar för att hantera det. Det är svårt att föreställa sig att de får det under kontroll, säger han.

Samtidigt prognosticerar Rabobank att Kinas grisköttsproduktion kommer att sjunka mellan 25 och 35 procent under 2019. Vissa områden kan förlora så mycket som hälften av sin produktion, skriver de i sin april-rapport.