Publicerad 2019-03-14
Från ett rum med stora fönster får besökarna på Viklau gård en god överblick över grisstallet.Foto: Ebba Schwan


Att bygga för besökare

En strid ström av besökare från såväl Sverige, Europa som Kina är smittskyddsmässigt inget drömscenario för en grisgård. Men är man den svenska innovationen ”Moving Floors” försöks- och besöksgård så är detta en verklighet som naturligtvis är både utmanande och rolig. Lösningen för Olof Ahlby, grisproducent på Gotland, har varit att bygga ett besöksrum - där besökare får god överblick över djuren och produktionssystemet utan att behöva gå in i stallarna.

Det är en lite ruggig novemberdag när en busslast med kinesiska besökare svänger in på gården i Viklau på Gotland. Det är invigning av försöksstallet där de första Moving Floor-boxarna för gris nu tagits i bruk och alla är där;
landshövdingen, lokala LRF-ordföranden, slakteri­representanter och journalister. Och de kinesiska besökarna är inte vilka som helst, det är representanter från bland annat jordbruksdepartementet i Kina och potentiella köpare till Moving Floor-boxarna.

 

Fredrik Engström arbetar på Gård & Djurhälsan och är besättningsveterinär på gården Viklau, som satsat på ett särskilt rum för besökare. Foto: Gård & Djurhälsan

Rum för besökare

Många av besökarna har sannolikt inte erfarenhet av vad som krävs när man besöker ett grisstall i form av smittskyddsåtgärder och klädbyten. Det behövs inte heller. Samtliga kan smidigt slussas in, via egen ingång, i det specialbyggda besöksrummet, där man genom stora fönsterrutor kan blicka ut över stallet och djuren. Besökarna kommer inte i kontakt med djuren och djuren kommer inte i kontakt med dem.

Fredrik Engström som är besättningsveterinär på gården är nöjd med upplägget. De utländska besökarna har informerats om gällande karenstider som ska upprätthållas mellan eventuell djurkontakt i hem­landet och besöket i Sverige.

– Men det känns ändå skönt att inte behöva ta in besökarna i stallet, konstaterar Fredrik.

Nöjda besökare

De kinesiska besökarna verkar också nöjda och uppehåller sig länge framför fönstren till stallet. De får även en genomgång, assisterad av en tolk, om hur Moving Floor-systemet fungerar och vilka fördelar det förväntas ge.

– Det är en smidig lösning med besöksrummet, tycker Annsofie Ahlby, som lite senare hjälper en lokal fotograf som vill ta bilder inne i stallet med den obligatoriska inslussningen; sko- och klädbyte samt huvudbonad och munskydd, handtvätt och desinfektion.

– Det är krångligt att ta in besökare i stallarna och ibland har man ju kompisar som har svårt att förstå varför de inte kan få gå in och titta på grisarna. Nu kan vi erbjuda dem att titta på djuren från besöksrummet, säger Annsofie.

Transparent verksamhet

Fredrik Engström tycker också att det är en god idé även för andra gårdar att vid even­tuell nybyggnation fundera över en liknande lösning. Det ger en helt annan möjlighet att visa upp svensk grisproduktion och vara ”öppen” för allmänhet, skolklasser eller utländska besökare.

– Jag vet att man jobbat med liknande lösningar i Holland som ett sätt att tackla kritik från djurrättsorganisationer om att man inte vill visa upp produktionen, avslutar Fredrik.

Ebba Schwan
Gård & Djurhälsan