Publicerad 2019-02-12
Bastuträsk Charkuteri tillverkar köttprodukter under parollen ”100 procent Västerbotten”, en paroll som P4 Västerbotten menar kan bli svår att leva upp till utan Burträskbygdens Kötts slakteri. Foto: Mostphotos


Konkurs för slakteri i Västerbotten

Fyra år efter uppstarten av slakteriet Burträskbygdens Kött AB har nu majoritets­ägaren, Bastuträsk Charku­teri AB, valt att försätta verksamheten i konkurs, något som komplicerar arbetet med att ta fram en regional livsmedels­strategi för länet.

Burträskbygdens Kött ligger i Åbyn i Västerbotten och startades sommaren 2015. Slakteriet har varit huvudleverantör till Bastuträsk Charkuteri, som gick in som majoritetsägare våren 2017. Men nu sätter alltså charkuteriet slakteriet i konkurs.

– Det är beklagligt, eftersom vi under de senaste åren försökt få slakteriet lönsamt utan att lyckas. Därmed bryter vi kedjan av de fördelar närslaktade djur från lokala bönder medför, som vi ansett vara så viktig för alla våra charkprodukter av högsta kvalité, säger Johan Bellgran som är vd för Bastuträsk Charkuteri AB, i en kommentar till Norrbottens Affärer.

Längre transporter

Fredrik Lind är en av grisföretagarna som förlorat stora pengar till följd av konkursen. Nu måste han skicka sina grisar cirka 15 mil till Luleå till slakt, istället för som tidigare, tre kilometer. Han menar att det enda rätta är att starta om slakteriet igen.

– Men det är klart, finns det sex grisbönder i Västerbottens län och tre stycken har förlorat stora pengar på det, då måste man ju göra upp med det också. Konceptet med lokalproducerat är ju att gynna lokal produktion, det är inte att snabbt driva ett slakteri i konkurs, utan det är ju på något vis att jobba framåt för lokalproducerat, säger Fredrik till P4 Västerbotten.

Emot livsmedelsstrategin

Konkursen innebär att det nu bara finns ett litet slakteri kvar i Västerbotten. LRF Västerbotten, länsstyrelsen och Region Västerbotten, som jobbar med att ta fram en regional livsmedelsstrategi, ser det hela som problematiskt.

– Det är helt på tvärs mot. Den uttalade målsättningen med både den nationella och vår egen livsmedelsstrategi, det är ju att öka produktionen av livsmedel i länet, säger Mats Granath, som är region­chef på LRF Västerbotten och LRF Norrbotten, till P4 Västerbotten.

I skrivande stund verkar utsikterna för omstart av slakteriet dock inte vara helt avskriva.
– Vi för nu en dialog med ägaren av fastigheten som ställer sig positiv till att slakteriet kan leva vidare i ny form, säger konkursförvaltaren Simon Engman till SVT Västerbotten.

Emma Sonesson
Grisföretagaren