Publicerad 2018-11-09

Ny teknik och byggplaner på Elmia 2018

Mellan den 24 och 26 oktober gick Elmia Lantbruk av stapeln i Jönköping. Traditionsenligt hade många djurbönder tagit sig till mässan för att träffa andra i branschen och för att spana in nyheter.

 Andreas Rydén är grisuppfödare på en gård norr om Västervik. Han har 240 suggor delvis integrerat. Planen är att bygga ut med fler slaktgrisplatser på sikt, därför är det just djurinredningsmontrar han besökt mest på mässan.

– Elmia är intressant, det finns mycket att titta på och man kan få lite nya idéer. Sedan träffar man mycket folk, både säljare och kollegor, så det är en bra mötesplats.
 

Gunnar Andersson driver Tyskagårdens maskinstation i Nossebro, i närheten av Vara. På gården har han 650 suggor i en smågrisproduktion.

– Det går jättebra i produktionen. Det enda vi är lite ledsna över är att smågrispriset går ner så mycket. När inte slaktgrisproducenterna vill sätta in nya djur, säger Gunnar.

– Hur vi ska få upp priserna är något som alla brottas med. Det finns en efterfrågan på svenskt kött. Men det måste finnas någon som vill betala för det svenska köttet också, säger Åsa Bönnestig som är avelschef inom gris på Svenska Köttföretagen.  

Gunnar är på mässan för att kolla på inredning till nytt slaktgrisstall, för att själv kunna behålla grisarna. Han vill bygga så fort som möjligt. Men det finns inga tillgängliga byggare just nu.

– Det har vi sett när vi har begärt in offerter, de vill bygga nästa år. Jag hade velat vara i gång nu i oktober, men det gick inte.

Foto: Carolina Wahlberg

 

I Skiolds monter berättade vd Roger Quist om den ökande nya tekniken inom branschen.

– Digitalisering av lantbruket är väldigt populärt för tillfället. Det görs mycket forskning inom området. Det blir mer och mer komplexa system och det är bara fantasin som sätter gränserna, sägar han.

På Eurotier och Agromek kommer Skiold att visa upp sin nya digitala plattform, från vilken kunden kan styra exempelvis foder, värme, kvarnar och ventilation. De har även en ny programvara där man kan kopplar samman resultat i produktionen med till exempel ventilationen och värmen. Därmed kan man se trender och tendenser i olika avdelningar.

– Men det är inte all ny teknik som är till för alla kunder. Det finns kunder som är väldigt måna om sina djur, men de är inga tekniker. Sedan har vi de kunder som verkligen går på djupet och lär sig allt med systemet. Tekniken kan vara ett hjälpmedel, men den löser inga bekymmer. Du måste själv vara intresserad av tekniken. Ju mer teknik man har desto mer känsla måste man ha för den, säger Roger och fortsätter:

– Vi har kunder som säger jag är inte topp tio, men kanske plats 100, men jag tjänar pengar och jag är nöjd. Det är det viktigaste för mig. Då ska man vara nöjd med det.


 

I RaaTechs monter pratade Jens Larsson bland annat om det stundande zinkförbudet och hur deras produkter innehållande MCP och Zeoliter kan hjälpa till på vägen. Han har flera kunder som lagt av med zink och bara kör med torv och ger MCP till både smågrisar och tillväxtgrisar med bra resultat.

– Vårt tänk är att man börjar med järntorven som innehåller MCP, till smågrisar från dag tre. Då får de ett skydd hela vägen. Sedan går man över till avvänjningstorven som också innehåller MCP. Men för att göra det ännu mer effektivt blandar man också MCP i fodret under hela tiden. Då binder det toxiner och ammonium. Jag tror att när grisarna får avvänjningsdiarré, då är tarmen inflammerad. Då stiger pH och det bildas gaser, MCP tar ammoniumgasen. Torven håller bara 3-3,5 i pH. Kombinationen där gör att man kanske klara någon diarré.

Ni säljer även strötorv. Har du upplevt ett ökat intresse för det till följd av torkan?

– Ja, vi har försökt att få ihop bra med strövtorv. Vi har sålt en hel del blocktorv som läggs i djupströbäddarna för att spara halm. Du sparar nästan 40 procent halm på det.

 

I Lantmännens monter berättade Anders Seeman och Therese Pettersson om Digital silo, som är en ny del  i företagets digitala plattform LM2, som kommer att släppas inom kort.

– Vi ska hjälpa lantbrukarna att göra kloka beslut och hjälpa dem att beställa foder i rätt tid, säger Anders.
Via den digitala plattformen lägger kunden till sina silos, hur mycket de rymmer och hur mycket foder som går åt varje dag. Sedan kan systemet räkna ut när det är dags att beställa nytt, samt hur mycket transporterna kostar vid olika tidpunkter, och därmed när man som kund får bästa pris. Det ska underlätta både för lantbrukaren och logistikplaneringen.

Just nu är det fyra pilotgårdar som testar systemet och under tiden kommer de att lämna löpande feedback på systemet.

– Vi vill inte släppa den till alla förrän vi har en tjänst som känns okej, säger Therese, som är säker på att det finns ett intresse för produkten, då det är lantbrukare varit med och som spånat fram den.

 

Ebbe, Harry och Pär-Ola Johansson från Lönneholm AB, är på Elmia för att kolla in ny inredning till stallet hemma på gården i Sölvesborg, som behöver moderniseras. De har 540 suggor, och både säljer och behåller smågrisar. På gården har de även en del utegrisar som de försöker hitta bra utfodringssystem till. Företaget Domino hade spännande lösningar och även halmhäckar till gårdens slaktgrisar, som familjen imponerades av.

 

 

Henrik Nilsson har som förste svensk köpt Washpowers tvättrobot Procleaner X100, efter att tidigare i år sett den på en gårdsvisning i Danmark.

– Fördelen med den här är att den är förhållandevis enkel att ställa in. Den är också väldigt lättmanövrerad, berättar Henrik och fortsätter:

– Jag har bara utländsk personal. De vill ta hand om djuren, men är inte så intresserade av ny teknik. Därför är det viktigt att roboten är lättskött.

Roboten har 55 meter kombislang som automatiskt rullar tillbaka till sin slangvinda när roboten körs tillbaka. Procleaner X100 kan programmeras för både blötläggning och flera olika typer av tvätt. Man kan själv ställa in vilken vinkel man vill att munstyckena ska ha när de går ut och när de går in, vilken hastighet de ska ha samt vilken hastighet roboten ska ha.

 

'


 

Carolina Wahlberg
Grisföretagaren