Publicerad 2018-04-22
Handelskonflikten om USA:s införande av skyddstullar för sin inhemska stålindustri kan komma att drabba de amerikanska grisproducenterna. Foto: Mostphotos


Griskött i skottlinjen

När USA meddelade att man inför ståltullar för att skydda den inhemska produktionen från konkurrens, framförallt från Kina, skapade det en motreaktion i Kina. Nu sjunker grispriserna i USA.

Enligt nyhetsbrevet Markeds–nyt for grisekød från Landbrug & Fødevarer innebär den kinesiska motreaktionen mot USA:s tullutspel att man kommer höja  importtullen på griskött från USA från 12 procent till 25 procent.

Kina är USA:s tredje största exportmarknad efter Mexiko och Japan, och är framförallt viktig för de amerikanska producenterna eftersom stora volymer biprodukter går till Kina.

Brasilien vill ta marknad

Brasilien känner sig nu manade till att öka sin marknadsandel i Kina. De två första månaderna i år har det brasilianska grisköttet varit utestängt från sin största exportmarknad, Ryssland, vilket innebär att man nu har ett överskott som behöver placeras.

Under januari-februari har den brasilianska exporten till Kina redan ökat med 140 procent.

Växande lager i USA

I USA där lönsamheten har varit god för grisproducenterna har produktionen ökat och nu har köttlagren också börjat att öka i volym.

I slutet av februari var, enligt Markedsnyt for grisekød, de amerikanska lagren med fryst griskött åtta procent högre än ett år tidigare.

Större lager och större produktion ger ett växande utbud samtidigt som exporten får det svårare med högre tullar i Kina, vilket har börjat sätta press på de amerikanska grispriserna.

 

Erik Brink
Grisföretagaren