Publicerad 2018-04-08
Bengt Siggelin driver det gotländska bolaget Lifsungs, som erbjuder totallösningar för grisstallar.Foto: Emma Sonesson


”Vi säljer och servar allt man kan behöva i ett grisstall”

Det som började med ett köp av en blötfoderanläggning är i dag ett företag som erbjuder helhetslösningar för grisstallar. Grisföretagaren träffar entreprenören bakom Lifsungs, Bengt Siggelin, i Havdhem på södra Gotland.

Det som började med ett köp av en blötfoderanläggning är i dag ett företag som erbjuder helhetslösningar för grisstallar. Grisföretagaren träffar entreprenören bakom Lifsungs, Bengt Siggelin, i Havdhem på södra Gotland.

– Jag började min karriär som grisbonde. Jag behövde en blötfoderanläggning och köpte en Weda, berättar Bengt.
Det ena ledde till det andra och snart började han serva och sälja Wedaanläggningar på ön. Detta var i början av 90-talet.

– Sedan tyckte de på Infomatic att jag skulle sälja inredningar också, så då började jag med det och fick Gotland som säljområde. Men 2009 gick Infomatic som jag köpte grejerna av i konkurs. Jag köpte upp konkurslagret och tog över agenturen på Weda och plötsligt hade vi hela Sverige som verksamhetsområde, säger Bengt och får det hela att låta enkelt.

Sedan år 2000 säljer och servar Lifsungs dessutom runt tio procent av mjölknings­anläggningarna på Gotland och för sex år sedan startades även en kylfirma upp, som servar kylanläggningar i exempelvis slakteri, morotslager och på sjukhus.
 

På lagret finns de flesta reservdelar en grisföretagare kan behöva. Ett sätt att beställa är via webbutiken på hemsidan.

Helhetslösningar

I dag är grisstallarna på gården utarrenderade och det är fullt fokus på Lifsungs.
– När det gäller gris så säljer och servar vi allt som man kan behöva i ett stall.

Målet är att tillhandahålla den bästa totallösningen för kunderna, både när det gäller kostnader för inköp, byggnation och underhåll. I kalkylen vägs även produktionskostnader och potentiella intäkter in.

– Vi gör förslag på planritningar, men inga egentliga byggritningar. Vi är diskussionspartner när det exempelvis gäller design av stallet, djurflöden och framtida utveckling av anläggningen och gården.

Positivt i branschen

Att svenska grisföretagare fått ett uppsving på senare tid, har givetvis inte undgått Lifsungs.

– De flesta har bara försökt överleva i flera år, det är först de två sista åren det tagit fart, och då gäller det framförallt renoveringar. Så länge jag har hållit på har det inte varit så här positivt.

En stor del av Lifsungs arbete handlar just nu om att byta ut äldre, utslitna utfodrings­anläggningar.

– Många väljer vattenersättningssystem som minskar energiåtgången, risken för aminosyraförluster och slitaget, samtidigt som det ger en bättre hygien i anläggningen, berättar Bengt.

En annan trend inom stalldesign är semineringsbås istället för system där man flyttar upp suggan till en betäckningsyta invid galtboxen. När det gäller grisningsboxar upplever Bengt att det finns två olika inriktningar; de som vill ha skyddsgrindar och de som föredrar boxar utan. Efterfrågan på enhetsboxar är lika med noll, däremot händer det att man gör om enhetsboxar till grisningsboxar och kompletterar med nybyggda tillväxtavdelningar.
 

Sedan snart ett år tillbaka arbetar Bengts dotter Siri Siggelin som säljare och alltiallo på Lifsungs.
– Jag har varit med i grisstallarna sedan barnsben. Grisar tycker jag är kul, det är det jag kan, säger hon.

Berätta att vi är bra

De viktigaste frågorna för svensk grisuppfödning framöver menar Bengt är att behålla konsumenternas förtroende och att stärka marknadsföringen kring det svenska köttets fördelar.

– Om man ser till att bara få fram kött, kommer vi aldrig att kunna konkurrera med grisfabriker som har fixerade suggor och tre veckors avvänjning. De svenska stallarna är rena drömhusen om man jämför med stallar ute i Europa. Trots att vi de senare åren vunnit konsumenternas förtroende så importeras 30 procent av köttet som konsumeras. Vi måste bli bättre på att berätta hur bra vår svenska konventionella produktion är, och vi måste behålla förtroendet som vi har hos konsumenterna, säger Bengt med eftertryck och fortsätter:

– En annan viktig grej är att kommuner och andra börjar följa lagstiftningen. En svensk bonde skulle hamna i fängelse om han producerade de livsmedel som många kommuner köper.
 

Lifsungs

Ägare: Bengt Siggelin

Verksamhet: Service och systemlösningar för grisstallar samt service av mjölkningsanläggningar och system för kylsystem inom industri.

Var: Huvudkontoret ligger på gården Almungs i Havdhem på södra Gotland. Filialer finns i Visby, Varberg, Ängelholm, Färjestaden och Halmstad.

Omsättning: 43 miljoner kronor

Anställda: 17 personer plus extra F-skattare vid behov

Kuriosa: Namnet Lifsungs kommer från Bengts föräldragård som heter just så.
 

Varje dag kommer budbilar och hämtar paket med saker som kunder beställt från lagret i Havdhem.

 

 

 

 

 

 

 


Emma Sonesson
Grisföretagaren