Publicerad 2018-01-26
Den danske livsmedels­ministern Esben Lunde Larsen menar att ökade djurvälfärds­kontroller i danska grisstallar är nödvändigt.Foto: Claus Bjørn

Ökad granskning av kupering i Danmark

Den danske miljö- och livsmedelsministern är inte nöjd med djurvälfärden i landets grisstallar. Därför aviserar han nu utökade kontroller med fokus på svanskupering.

Bakgrunden till ministerns kritik mot djurvälfärdsnivån i danska grisstallar är offentliggörandet av statistik från den danska djurvälfärdskontrollen under 2016. Siffrorna, som redovisas i skriften ”Dyrevelfærd i Danmark 2017”, visar att någon form av anmärkning gjorts av Fødevarestyrelsen i en tredjedel av fallen.

– Det är milt uttryckt inte tillfredsställande. Siffrorna ligger på samma nivå som 2015, och det är inte bra nog. Det ska göras bättre, säger Danmarks miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen i ett pressmeddelande.
 

Danske Svineproducenters ordförande Henrik Mortensen menar att kritiken från ministern är orimlig.
Foto: Danske Svineproducenter

Sysselsättningsmaterial och sjuka djur som inte tas om hand på ett tillfredsställande sätt är de vanligaste anmärkningarna, men ministern sätter även stort fokus på svanskupering i den utökade djurvälfärdskontroll som planeras under kommande år.

– Andelen svanskuperade grisar i Danmark är alldeles för hög, och jag vill sänka den siffran. Det finns behov för ett nytt kontrollkoncept, som specifikt inriktar sig på svanskupering. Detta kommer att stödjas av särskilda kontroller som ska utföras av Fødevarestyrelsens veterinärer. Det kommer att ställas krav på skriftlig dokumentation som visar att lantbrukaren har försökt att förebygga svanskupering. Svanskupering ska ju bara tillämpas i de fall då andra lösningar redan provats, säger han.

Men Danske Svineproducenter menar att ministerns kritik är orättvis.

– När jag tittar på siffrorna så gjordes det tio procent fler kontroller 2016 än 2015. Av dem var 69 procent utan anmärkning. Motsvarande siffra 2015 var 64 procent. Det innebär en fin framgång på fem procentenheter, säger organisationens ordförande Henrik Mortensen i en kommentar och fortsätter:

– Beträffande svanskupering har vi ingenting att dölja. Vi har svanskuperat våra grisar de senaste 30 åren, eftersom det är vetenskapligt dokumenterat att det kan reducera svansbitningsutbrott, som har stora negativa djurvälfärdsmässiga konsekvenser för grisarna.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren