Publicerad 2017-12-08

Så smakar griskött

Griskött präglas av hög syrlighet och gräddig sötma, generöst med umami och en järnighet med inslag av nötter. Det har en testpanel slagit fast.

Det är Svenskt Kött, som i samarbete med Tala Smak har kartlagt vad griskött egentligen smakar.

– Det är extra roligt att komma med smakord för griskött så här inför jul då vi äter så mycket kötträtter av denna härliga råvara, säger Elisabet Qvarford, som är vd för Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

Testet genomfördes på tre olika typer av gris; Linderödsgris, Duroc och Piggham, utfodrade med en spannmålsbaserad foderstat. Köttet - bog, filé respektive karré - tillagades utan kryddning och enligt sous-vide, och därefter utfördes smaktesterna av professionella smaktestare, som är vana vid att upptäcka och beskriva smaker.

Panelen kom fram till att griskött generellt har hög sötma och syrlighet, som förstärks av umami och god munfyllighet.

Köttet har även inslag av metall- och mineraltoner, nötighet, samt svamp- och mejeriassociationer.

Inslag av vilt, gräsighet, fruktighet timjan, muskot och chokladtoner förkommer också. Bogköttet smakar enligt testpanelen både mest och bäst.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren