Publicerad 2017-04-24
Efter en månads jobb på Debra-Meats slakteri i Teilt hade Animal Rights samlat ihop material till en film som visar på stora missförhållanden i slakten. Den belgiska jordbruksministern tillsatte en inspektion och nu har slakteriet stängts. Foto: Animal Rights

Belgiskt skandalslakteri stängs av minister

I slutet av mars släppte en djurrättsorganisation i Belgien en film som visar hur grisar avblodas utan bedövning och hur en gris sliter sig och drunknar i skållningen. Den belgiske jordbruksministern beslutade därefter att stänga  slakteriet.

En djurrättsaktivist från Animal Rights jobbade en månad på Debra-Meats slakteri i Teilt i Belgien och filmade det som försiggick. Filmen innehåller väldigt upprörande material om grisar som avblodas innan de bedövats och sedan sänks ner för skållning när de fortfarande är vid liv. En sekvens visar en gris som sliter sig i skållningen och drunknar i det 60-gradiga vattnet.

Stänger slakteriet

Enligt aktivisten har slakteriet en gaskammare för bedövning, men den fungerar inte alltid som den ska.

Filmen visar dessutom hur slakteri­arbetarna använder tillhygge för att slå grisarna, ger dem elchocker och annat fysiskt våld. Bland annat dras grisarna över golven i öronen.

Slakteriet ska enligt aktivisten även skära av grisarnas öron för att djurens ursprung inte ska kunna spåras. Även djur som dött i transporten slaktas, så länge inte veterinären ser det, uppger aktivisten.

Stänger slakteriet

Efter att filmen nått den belgiske jordbruksministern skickades en inspektionsgrupp till slakteriet och det var efter den samlade bedömningen som ministern drog tillbaka slakteriets tillstånd och därmed stängs verksamheten, skriver KW.be.

Den belgiska lantbruks­organisationen ABS tar avstånd från händelsen och de grisuppfödare som sett filmen säger sig vara chockade.

”bättre för alla”

Även Debra-Meats uppges vara i chock och säger till hbvl.be att agerandet strider mot de regler som gäller. Nu kommer företaget inleda en internutredning och har redan informerat personalen om att kvalitetsavdelningen kommer att börja med konstant övervakning på anläggningarna, vilket normalt görs som stickprovskontroller.

Flera aktörer har uttalat sig om att det är upprörande att det krävs undercoverbilder för att uppdaga problem som detta år 2017. Det är tydligt att de befintliga kontrollerna inte räcker.

Köttet säljs ironiskt nog under märkningen ‘Beter voor iedereen’ som betyder ”Bättre för alla”.

 

Katarina Johnsson
Grisföretagaren